תזונה לקויה וחוסר שמירה על היגיינת הפה, עלולה לפתח דלקת חניכיים וריקבון השיניים.
חשיפת שורש השן עקב צמצום רקמות חניכיים מסביב לשן, אשר עלולה לגרום לאובדן שיניים.
כיס חניכיים הוא תוצאה של דלקת חניכיים מתקדמת. כשלא מסירים את רובד הפלאק מהשן.
חוסר צחצוח עקבי, או אי הקפדה על ניקוי בעזרת חוט דנטאלי עלולים לגרום לדלקת ודימום.
תחום הפריודונטיה הוא תת תחום ברפואת שיניים, אשר עוסק במחלות חניכיים מסוגים שונים. ישנם סוגים רבים של מחלות חניכיים, חלקן שכיחות מאד וחלקן נדירות יותר. רופאים מתחום הפריודונטיה יכולים לסייע בטיפול במחלות חניכיים, באמצעות טיפול בשיניים עצמן, שימוש בתרופות מתאימות והדרכה לשמירה נכונה על החניכיים. הנה מספר דוגמאות למחלות חניכיים נפוצות:
יש באפשרותך לשלוט בכך! מחקרים רבים מראים, כי דלקת החניכיים (ג'ינג'יוויטיס) מקורה בעיקר מרובד הפלאק העוטף את השיניים. חיידקים רבים מוצאים בכיסי החניכיים איזור טבעי להתפתחות ולהתרבות ומכאן לנזקים (דלקות חוזרות ונשנות) דימומים, נסיגת חניכיים ואובדן שיניים.
זאת ועוד, אלו מבינינו שחוטאים בעישון אף מוסיפים לעצמם נקודות "זכות" להגברת הסיכויים לחלות במחלת חניכיים. הנזק הרב ביותר, נגרם כאשר הדלקת מגיעה לשלב של אובדן העצם התומכת (פריודונטיטיס). ישנן מחלות כרוניות המשפיעות במישרין ובעקיפין על מצב החניכיים כגון: סכרת ובנוסף – אפילפסיה ו/או מצבי דיכאון ומצוקה נפשית אשר נעשה בהם שימוש בתרופות, אשר בחלקן כתופעת לוואי מזיקות לחניכיים.
מטופלים רבים אינם מודעים לסכנה של כישלון צפוי לשתלים דנטליים הנובע ממחלות חניכיים שאינם מטופלות. מטופלים אלו אינם מודעים לקשר הקיים, בין מצב פה הנקי מזיהומים כתנאי להצלחת הפעולה הכירורגית, של ביצוע השתלים.
הנפוצה ביותר היא "דלקת החניכיים" – "ג'ינג'יוויטיס", דהיינו – דלקת של הרקמות הרכות של החניכיים ללא אובדן עצם תומכת ונסיגה משמעותית של החניכיים. הסימנים למחלה – בצקת ,אודם ודימום. שיטת הטיפול הקונבנציונאלית – הסרת רובד פלאק ואבנית על ותת-חניכית. תיקון שחזורים לקויים ,סילוק מוקדי עששת ושימוש בתכשירים כגון: מי שטיפת פה ומשחות אנטי בקטריאליות.
מצב שבו החניכיים נסוגות כלפי חוץ, וחושפות יותר ויותר חלקים של השן עצמה – עד אשר נחשף שורש השן עצמו. נסיגת חניכיים עלולה לגרום לכאבים ולרגישות גבוהה של השיניים, וככל שהנסיגה חמורה יותר, הדבר יכול לגרום לבעיות שיניים (מחלות שיניים) נרחבות יותר. נסיגת חניכיים נגרמת לרוב מצחצוח אגרסיבי מידי של השיניים. הטיפול בנסיגת חניכיים משתנה בהתאם למצב, החל מטיפול משמר בלבד ועד צורך בניתוח חניכיים.
מחלה נפוצה מאד, שבה לוקים אחוזים גבוהים במיוחד מהאוכלוסייה. דלקת חניכיים נוצרת לרוב כתוצאה מהצטברות של חיידקים על השיניים, והיא גורמת לאדמומיות ונפיחות של החניכיים, לדימום במגע קל בחניכיים, ובהמשך לנפיחות חמורה ולכאבים. הטיפול בדלקת חניכיים נעשה באמצעות ניקוי יסודי של השיניים על ידי שיננית, בהדרכה לצחצוח שיניים יסודי יותר על פי הצורך, ובמקרה הצורך גם בשילוב של טיפול אנטיביוטי. קיימת חשיבות רבה בטיפול מוקדם ככל שניתן בדלקת חניכיים וזאת על מנת למנוע מחלת חניכיים חמורה בעתיד.
התמחות בפריודונטיה (מחלות חניכיים) אורכת כ- 5 שנים מעבר ל – 6 שנות הלימוד עד להסמכה לתואר דוקטור לרפואת שיניים. לכל בעל תואר מומחה יש תעודה ממשרד הבריאות המעידה על מומחיותו וכן מספר רישיון בנפרד. במהלך הבדיקה המומחה מתרשם ממצב הרקמות, עומק הכיסים, כמות ופיזור הרובד החיידקי, מצב כללי של השיניים מבחינת עששת ומצב השחזורים הקיימים ועוד,,,
זכרו, ביקורים קבועים אצל רופא השיניים- מומלץ אחת ל-6 חודשים וכן ביקורים קבועים אצל השיננית ויישום בפועל של שמירה על היגיינת הפה –קרי, צחצוח ושימוש בחוט דנטלי בקביעות, הינם ערובה לבריאות השיניים והחניכיים